Polonya Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği, kısaca Erasmus için Polonya’ya gideceklerin dikkatli olması gereken bir nokta var, başvuru yaptığım gün (26 Haziran 2019) tarihine kadar bile konsolosluğun internet sitesinde güncellenmemişti ve sadece VFS Global internet sitesinde yeni liste bulunabiliyordu.
Bugün, 27.06.2019’da konsolosluktan gelen e-posta ile ek evrak talep edildi. Gönderilen evrak listesi, VFS’nin ilettiği yeni listedir. Zaten bu listeye göre evraklarımı ayarladığım için sorun yaşamadım fakat 8. maddede yer alan maddeler herkesin canını bir nebze sıkacak gibi duruyor.
Randevunuzu henüz almadıysanız konsolosluk üzerinden veya doğrudan konsolosluk üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
- Konsolosluk için tıklayın. (Bu sayfanın en altındaki güvenlik kodunu girip devam ettiğinizde, aynı sayfada boş randevu saat ve günlerini görebilirsiniz. Fakat özellikle Erasmus için başvuruların yapıldığı dönemler olan yaz ayları ve Ekim-Kasım aylarında yer bulmanız çok zordur.
- VFS Global için tıklayın. (Açılacak sayfada “Randevu almak için tıklayın.” metnine tıklayınız.)
Yeni Yabancılar Kanunu’na göre düzenlenen evrak listesinde şunlar yer alıyor;
- Dikkatlice doldurulmuş, okunaklı ve imzalı ulusal vize formu. (İndir: Türkçe , İngilizce , Lehçe)
- Kriterlere uygun pasaport.
- Pasaport ve ilk sayfasının fotokopisi başvuruya eklenir. Pasaportun imzalı ve vize bitiş tarihi itibariyle en az 3 ay geçerli olması gerekir. Yani örneğin 1 Ağustos 2019’da Türkiye’ye dönecek birinin pasaportunun Ekim ayı sonuna kadar, 1 Kasım 2019 tarihine kadar geçerli olması gerekir.
- Kriterlere uygun 2 adet biyometrik fotoğraf. (Herhangi bir fotoğrafçıdan veya vize başvuru merkezinden hazırlayabilirsiniz. İstanbul’daki VFS Global Dolapdere şubesinde 25 TL’ye çekiyorlar, yeni listede 1 olarak belirtilse de 2 adet talep ettiler).
- Planlanan kalış dahilindeki her günü kapsayan minimum €30.000 teminatlı sağlık sigortası.
- Bankaların internet şubelerinden veya doğrudan şubelere giderek yapabilirsiniz. Ayrıca, sigorta şirketlerinden de rahatlıkla yapılabilir. Ben Vakıfbank üzerinden yaptırmıştım. Bu konuda dikkat etmeniz gereken husus, sigortanız gideceğiniz tarihten 2-3 gün önce başlasın ve davetiyenizdeki tarihten en az 1-2 hafta sonra bitsin. Çünkü vizenizi, sigortanızın bitiş tarihine yakın bir tarihe verirler.
- Eğitim veren kurumdan kabul veya eğitimin devam ettiğini gösterir belge. (e-Devlet’ten alınan evrakı geçerli saymaları gerekiyor. Fakat yine de alma şansınız var ise okuldan imzalı olması daha iyidir.
- Öğrenci belgenizi okuldan imzalı olarak almanız halinde 1 orijinal 1 fotokopi gereklidir. Tercihen, öğrenci belgesine ek olarak transkriptinizi de ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde onun da fotokopisini eklemeniz gerekmektedir.
- Erasmus eğitimi durumunda, gönderen üniversiteden öğrencinin programa kabul edildiğini teyit eden belgenin aslı.
- Burada belgenin aslı olarak belirtilse de, belgenin aslının gerekmediği, Polonya Konsolosluğu web sayfasında açıkça belirtilmiştir.
- Belgenin aslını ibraz etmeniz halinde, belgeye ek olarak fotokopisi de gerekli olacaktır.
- Ödeme teyit belgesi. (eğitimin ücretli olması halinde)
- Karşı kuruma bir ücret ödüyorsanız (ki karşılaşılmayan bir durumdur, genelde dil kursları için olan bir maddedir)
- Aşağıda belirtilen maliyetleri karşılamaya yeterli mali kaynaklara sahip olunduğunu teyit eden belgelerin ibrazı gerekmektedir:
- Geri dönüş masrafları – vatandaşı olduğu veya ikamet ettiği ülkeye geri dönüş seyahati veya üçüncü bir ülkeye transit geçiş için gereken asgari miktar:
- 200 Polonya Zlotisi – Polonya Cumhuriyeti’ne komşu olan ülkelerin birinden geliyorsa
- 500 Polonya Zlotisi – Polonya Cumhuriyeti’ne komşu olmayan bir Avrupa Birliği üyesi ülkeden veya Avrupa Ekonomik Alanı sözleşmesine taraf Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üyesi bir ülkeden veya İsviçre Konfederasyonu’ndan geliyorsa
- 2500 Polonya Zlotisi – Yukarıda belirtilen ülkelerin dışında bir ülkeden geliyorsa – örn. Türkiye. (Türkiye Vatandaşları için gereki olan başlık burası)
- Burada bahsedilmese de, gidiş dönüş biletinizin en azından rezervasyon belgelerini ibraz etmeniz gerekmektedir. Geri dönüş biletinizi alırken dilerseniz iptal sigortalı alabilirsiniz. Bu konuda vereceğim firma ismi reklam olarak görülebileceğinden, [email protected] adresine mail ile ulaşmanız halinde yardımcı olabilirim.
- İkamet masrafları – Polonya’da ikamet edilecek yer konusunda aşağıdaki başlıklardan birine dair belge ibraz edilmesi gerekmektedir:
- kira sözleşmesi – aylık kira bedeli ve kullanım giderleri;
- kullanım ödüncü sözleşmesi – aylık kira bedeli ve kullanım giderleri;
- gayrimenkul mülkiyeti – emlak vergileri veya harçları ile kullanım giderleri;
- otelde (motelde) konaklama – gecelik konaklama ücreti;
- öğrenci yurdunda konaklama – idarenin belirlediği aylık konaklama ücreti ve varsa yatırılan depozito.
- Geçim masrafları – yukarıda 1. ve 2. maddelerde belirtilen masraflar düşüldükten sonra kalan belgelenmiş mali kaynak miktarı olup aşağıda belirtilen tutarların üzerinde olmak durumundadır:
- aylık 701 PLN – tek başına yaşayanlar için
- aylık 528 PLN – aileler için (kişi başına düşen mali kaynak miktarı, evli olup birlikte giden varsa)
- Bu konuda, hibeli olarak gidecekseniz, okulunuzdan alacağınız imzalı ve kaşeli vize mektubunuzu mutlaka ekleyin.
- Geri dönüş masrafları – vatandaşı olduğu veya ikamet ettiği ülkeye geri dönüş seyahati veya üçüncü bir ülkeye transit geçiş için gereken asgari miktar:
- Son mezun olduğu okulun diploması.
- Bu belgenin yerine e-Devlet üzerinden Lise Mezuniyet Belgenizi ibraz edebilirsiniz. (Doğrudan ilgili sayfaya gitmek için tıklayın.)
- Normal eğitim veya Erasmus eğitimi görebilecek seviyede Lehçe veya yabancı dil yeterlilik belgesi.
- Okulunuzun Yabancı Diller Koordinatörlüğü, hazırlık bölümü veya Erasmus ofisinden talep edebilirsiniz. Tercihen B1 veya B2 düzeye kadar İngilizce bildiğinizi veya hazırlık bitirdiğinizi ya da sınavla muaf olduğunuzu doğrulaması faydalı olacaktır.
- Adli Sicil Kaydı.
- e-Devlet üzerinden almak için tıklayın. Bu evrakın fotokopisini vermeniz gerekmez. Islak imzalı olmadığı sürece evrakların fotokopisi gerekmiyor.
- Askerlik Durum Belgesi (35 yaş üstü veya Türkiye’de öğrencilik durumunu kanıtlar güncel öğrenci belgesi ibraz edenler hariç, yine de e-Devlet’ten almak isterseniz tıklayın.)
- Döneceğiniz tarihe kadar tecilinizin olması gerekmektedir.
- Türk vatandaşı olmayanlar: Türkiye’den Polonya’ya planlanan çıkış tarihine kadar geçerli İkamet Tezkeresi.
- Pasaportta kişisel verilerin bulunduğu sayfa ile son 3 yılda verilen Polonya veya diğer Schengen ülkelerine ait vize fotokopileri.
- Daha önce aldığınız vize var ise mutlaka fotokopilerini çekip başvurunuza eklemeniz tavsiye edilir. İşlemlerinizi kolaylaştıracaktır.
- Vize başvuru ücreti (vize reddedilse dahi iade edilmez).
- 71 dolar – tam olarak 71 dolar vermeniz gerekmektedir. TL cinsinden olmamalıdır.
- 13,5 Euro VFS Global başvuru ücreti. Bu ücreti, başvuru yapacağınız günün bir önceki gününe ait kur ile hesaplayıp TL olarak ödemeniz gerekmektedir.
- Eğer il dışına kargo isterseniz 10 Euro karşılığı ücret vardır. (Ortalama 60 TL – 27.06.2019 kurlarına göre)
- Şehir içi kurye isterseniz 45 TL ücreti vardır.
Yapacağınız ödemeleri topladığımızda (27 Haziran 2019 kurları ile);
71 Dolar – Konsolosluk vize harcı (yaklaşık 400 TL)
13,5 Euro – VFS Global ücreti (yaklaşık 90 TL)
20 TL – Biyometrik fotoğraf
265 TL – 5 aylık seyahat sağlık sigortası
TOPLAM: 775 TL (BİLETLERİNİZ HARİÇ)
Evraklarımız bu kadar. Tüm bu evrakların 3 aydan daha yeni olmaları gerekmektedir. Yapacağınız başvurunun sonuçlanması 60 güne kadar sürebilir. Bu durum, konsolosluk tarafından resmi olarak uyarısı yapılmış bir durum olup, dikkatli olmanızı önemle tavsiye ederim. Randevunuzu en erken gidiş tarihinizden 90 gün önce alabilirsiniz. Ben 89 gün kala başvurumu tamamlamıştım.
Sorularınız için yorum yazabilir, aşağıda birbirinize destek verebilirsiniz. Şimdiden başarılar. Herkes gideceği şehri, bölümünü, üniversitesini ve yaşadıklarını (özellikle Erasmus’a gidip dönmüş olanlar ve başvuru yapmış olanlar) yazsın aşağıya görelim 🙂